HomePortfolioNationaal Hengeltoernooi Rabobanken en ‘Club van Vijftig’

Nationaal Hengeltoernooi Rabobanken en ‘Club van Vijftig’

Een ‘hengelcompetitie-voor-twee-personen’ groeide begin jaren 70 van de vorige eeuw uit tot een bedrijfscompetitie van allure: het Nationaal Hengeltoernooi Rabobanken.

Met voorrondes in 8 provincies, om de 5 jaar een halve finale en altijd een landelijke finale; meestal in de Oude Rijn bij Nieuwerbrug, waar een voorbij varende, en snoeihard spelende, boerenkapel de feestvreugde verhoogde.

In de gloriejaren kregen we zo rond 1000 deelnemers aan de waterkant. Al snel kreeg het toernooi een internationale uitstraling. De 25 beste finalisten konden zich opmaken voor een thuis- en uitwedstrijd tegen een ploeg van de Belgische Boerenbond (een coöperatief nichtje), thans de KBC-bank. Ook zetten we een ‘wedstrijd-der-winnaars’ en nacht-marathons op het programma en werd met een ploeg ‘Rabo-topvissers’ deelgenomen aan een landelijke vijf-bedrijven-wedstrijd in Zwolle, waar de degens werden gekruist met onder andere een ploeg van de Nederlandse Spoorwegen.

Dankzij royale sponsorbijdragen van Rabobank Nederland en De Lage Landen konden we rijk gevulde prijzentafels opstellen en gratis consumptiebonnen uitreiken.Verzekeringsmaatschappijen en reisorganisaties verdrongen zich om de hoofdprijzen te mogen aanbieden en leden van de Hoofddirectie van Rabobank Nederland kwamen toegesneld om de prijsuitreiking te doen.

Dat waren nog eens tijden!

Veel Rabobank-mooi-weer-vissers werden zo definitief met het hengelsport-virus besmet; sommigen zijn niet meer van de waterkant weg te slaan. Ze organiseren, in het holst van de nacht,  koppelwedstrijden in de buurt van Leuven, trekken gedresseerde karpers uit speciaal daarvoor aangelegde putten of hebben het, met de feeder als dodelijk wapen, geschopt tot ‘Witvisser van het jaar’.

De verleiding om namen te noemen is groot, maar bang als we zijn om één ‘grote naam’ te vergeten, doen we dat toch maar niet. We kennen er genoeg … de foto’s roepen vast herinneringen op … ook al is de collectie verre van compleet.

Begin deze eeuw kwam er een eind aan het Nationaal Hengeltoernooi Rabobanken. Het aantal deelnemers liep sterk terug en Rabobank Nederland draaide de sponsorkraan dicht.

Een aantal ‘laatsten-der-Mohikanen’ verenigden zich in het Rabobank Sportvisserscollectief ‘Club van Vijftig’ en vissen nog regelmatig in winters weer-en-wind in jachthavens.

Veel kijkplezier!